Knygnešio diena

Kas uždegs vaškinę žvakutę,
Kas smėlio  kauburėlį supils?
Už sunkų kelią, baugią naktį,
Ar kas mus, knygnešius, atmins?

Tai žodžiai iš senos knygnešių dainos. Kasmet kovo 16 dieną prisimename tuos, kurie išsaugojo lietuvišką žodį ir raštą. Ši diena skirta paminėti tuos drąsius žmones, kurie, nepaisydami pavojų, į Lietuvą gabeno uždraustą lietuvišką spaudą.

Kovo 16-ąją dieną Joniškio mokyklos – daugiafunkcio centro 5-8 klasių mokiniai kartu su bibliotekininke D. Kaseliene  aplankė kunigo, knygnešio Stanislovo Šlamo kapą. Tai žmogus, kuris nuo pirmųjų kunigavo dienų sakė lietuviškus pamokslus, įtvirtino lietuviškas pamaldas, lietuviškai katekizavo vaikus,  skatino platinti ir pats platino lietuvišką spaudą. Pagerbdami jo, kaip knygnešio,  atminimą, mokiniai uždegė žvakeles, deklamavo eilėraščius. Minėdami knygnešio dieną, priešmokyklinės grupės vaikai baigė iliustruoti savo įvairiaspalves knygutes.

Bibliotekininkė D. Kaselienė sveikindama vaikus su knygnešio diena palinkėjo  pajusti skaitymo malonumą, kad knyga jiems būtų lobynas, kuriame slypi žmonių sukaupta patirtis, praeitis, dabartis ir pamatai ateičiai.

D. Kaselienė