Netradicinė skaitymo pamoka

Spalio 14 d. penktokai su šeštokais mokėsi skaityti knygas su… Lenkijos knygų  iliustratoriais. Mums pavyko pakliūti į Vilniaus Rotušėje vykstantį tarptautinį projektą “Paveikslėlių knyga – bendras teksto autoriaus ir iliustratoriaus kūrinys. Skaitymas ir rašymas vaizdais vaikams”, organizuojamą Gdansko Baltijos kultūros centro (Lenkija). Mokomosiose dirbtuvėse moksleiviams vyko netradicinė pamoka „Knygos iliustracija – kūrinio raktas“.

Atvykę į Rotušę,  pirmiausiai apžiūrėjome įdomiai ant juostelių išeksponuotą paveikslėlių knygų parodą „Look Polish picture book“, o parodos šeimininkė pasiūlė žaidimą – rasti knygose iliustracijas, kurios puošia parodos sienas. Parodoje radome ir garsaus lietuvių iliustratoriaus Stasio Edrigevičiaus, šiuo metu gyvenančio  Lenkijoje,  kūrinių.

Gavę kūrybinius sąsiuvinius ir patogiai įsikūrę ant pasiūlytų pagalvėlių, klausėmės pasakojimo apie iliustratoriaus vaidmenį kuriant knygos formatą, apie teksto ir iliustracijos santykį, pasakojimą vaizdais ir spalvomis bei patys išbandėme įvairių piešimo gudrybių. Mokytoja pasiūlė sukurti geometrinių figūrų kompoziciją, nupiešti gyvūną neįprastu rakursu, pamokė pasakoti spalvomis ir linijomis, išreikšti veikėjo charakterį, išradingai užrašyti kūrinio pavadinimą. Pažaidėme ir interaktyvių žaidimų – komandos lenktyniavo, kuri greičiau sudės dėlionę iš knygos dydžio detalių ir spalvotų magnetinių formų. Laimėtojai buvo apdovanoti atvirukais-iliuistracijomis.

Ši pamoka padėjo suprasti, kad paveikslėlius irgi reikia skaityti ir kad vaizdai padeda atskleisti teksto prasmes, išmokome įdomių būdų  kūrybiškai išreikšti kūrinio temą ir pagrindinę mintį. Kūrybiniai sąsiuviniai mums padės  kuriant ir klasės, ir savarankiško skaitymo projektus.

Rima Andrukonienė